Muistelmat ja maalaus

On kesä 1957, olin yhdeksäntoista. Elettiin ensimmäistä suurta ”prätkäaikaa” Suomessa, kaksitahtinen ja komea Donau moottoripyörä alla. Melkein kaikilla muilla oli ”Javasetsi”.

Heinäkuun 17, ”pikkulauantai” eteni iltaan ja tänään oli kaverin kanssa päätetty lähteä katsomaan Gumbölen varressa olevaa Arvidin tanssilavaa, nykyinen osoite olisi Vanha Muuralantie 8. Pyörät jätettiin kotiin ja mentiin kävellen.

Levyjen soitto alkoi kuulua kuusikosta. Möykkyisen polun päässä oli pieni avolava täydessä käynnissä. Tuttujakin löytyi, Onerva koulutoveri Pellon koulusta ja hänen sisarensa Helena. Helenaa en ollut ennen tavannutkaan, mutta kävelin hänen kanssaan kotiin saatolle. Se ilta muutti koko elämäni. Tapailtiin Tuomarilan Kinon elokuvissa, kun olin siellä koneenhoitajana. Sisarukset tulivat usein ”leffaan” polkupyörillä Sinä syksynä loin pysyvän suhteen Helenaan. Käytiin moottoripyöräajelulla ja käveltiin myös paljon Muuralan ja Glomsin väliä, jossa rakennettiin uutta isoa moottoritietä. Seuraavana kesänä ajeltiin vanhalla DKV-autolla. Helena jatkoi lukujaan syksyllä ja minä suoritin varusmiespalvelun, 11 kuukautta.

Helena maalasi silloin ilmeisesti ainoan Arvidin tanssilavasta tehdyn maalauksen vesivärillä, lyijykynällä ja liidulla. Siinä näkyvät kaikki tarvittavat elementit ja figuurit. Värit ovat niukat. Maalaus on naturalistinen, mutta vahvasti tyylitelty. Himmeä lasi ”softaa” tunnelmaa suurten puiden varjossa. Maalaus syntyi muistelmista syksyn 1958 aikana. Menimme naimisiin elokuussa 1962 joten kohta alkaa olla timanttihäiden aika.

Muistelmissa 17.7.2022 Toivo Kalliomäki. Muistelmat on kirjoitettu sanatarkasti Toivon kirjoittaman muistelman mukaan.

Vieläkö muistatte vanhan tanssilavan?

Kuva: Arvidin tanssilava

Helena Kalliomäen maalaus